Εκδήλωση των πρώτων σημείων υπέρτασης

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η υπέρταση είναι η πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος. Η φύση της πορείας και οι πιθανές συνέπειες δίνουν λόγους για την ένταξη της στις πιο επικίνδυνες παθολογίες. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ασυμπτωματικό στάδιο στην ανάπτυξη υπέρτασης. Δηλαδή, με μια προσεκτική στάση για την υγεία σας, υπάρχει κάθε ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Η ασθένεια δεν θεραπεύεται πλήρως, αλλά η εξέλιξή της μπορεί να περιοριστεί με επιτυχία.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια χρόνια ασθένεια, το κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι η επίμονη υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση. Λένε για παθολογία όταν το τονόμετρο καθορίζει το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90 mm Hg. Τέχνη.

Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση· στο ισχυρότερο φύλο, η ασθένεια αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό το φαινόμενο είναι οι γυναικείες ορμόνες φύλου που αναστέλλουν την ανάπτυξη της νόσου. Στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, η φυσική προστασία εξαφανίζεται, η επίπτωση μεταξύ γυναικών και ανδρών μειώνεται.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν τα ίδια, οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου ποικίλλουν κάπως.

όργανο παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης

Αλλαγές στην αρτηριακή πίεση

Πριν μιλήσουμε για αύξηση της αρτηριακής πίεσης, είναι σκόπιμο να φανταστείτε ποιοι δείκτες είναι ο κανόνας. Στα παιδιά του πρώτου έτους της ζωής, η αρτηριακή πίεση στο επίπεδο των 90/40 ± 5 mm Hg θεωρείται ο κανόνας. Τέχνη. Με την ηλικία, οι δείκτες αυξάνονται σταδιακά, φτάνοντας τα 120/80 ± 10 mm Hg. Τέχνη.

Στο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ανώτατο όριο της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης ορίζεται στα 140/90 mm Hg. Τέχνη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες αρτηριακής πίεσης ποικίλλουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την αντίστοιχη φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου. Η αρτηριακή πίεση πέφτει τη νύχτα, φτάνοντας στο φυσιολογικό ελάχιστο μεταξύ μεσάνυχτα και τρεις η ώρα. Μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας, περίπου στις 17: 00, η αρτηριακή πίεση φτάνει στο μέγιστο και αρχίζει να μειώνεται από τις 20: 00. Μια περιστασιακή αύξηση της πίεσης εμφανίζεται με ασυνήθιστη ή υπερβολική σωματική άσκηση, σε αγχωτικές καταστάσεις, με φόντο ιδιαίτερα ζωντανά και δυνατά συναισθήματα.

Η βάση για την εξέταση σε υποψία υπέρτασης είναι τουλάχιστον τρία επεισόδια αυξημένης αρτηριακής πίεσης, που καταγράφονται διαφορετικές ημέρες κατά τη διάρκεια του μήνα. Η ενόργανη επιβεβαίωση της αύξησης της πίεσης είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση της νόσου από άλλες παθολογίες. Τα πρώιμα συμπτώματα της υπέρτασης είναι αρκετά χαρακτηριστικά, αλλά ελλείψει ειδικών γνώσεων θεωρούνται εσφαλμένα εκδηλώσεις άλλων ασθενειών. Επιπλέον, η πρωτοπαθής υπέρταση στην υπέρταση θα πρέπει να διακρίνεται από τη συμπτωματική (δευτεροπαθή) υπέρταση, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο παθήσεων των νεφρών και παθολογιών του ενδοκρινικού συστήματος.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ο κύριος ρόλος στην παθογένεση της υπέρτασης δίνεται σε παραβιάσεις της ρυθμιστικής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως σε τμήματα που ελέγχουν τη λειτουργία ζωτικών οργάνων.

Η σύνδεση της υπέρτασης με διαταραχές στις διαδικασίες νευρικής ρύθμισης επιβεβαιώνει έμμεσα το γεγονός ότι συχνά προκαλείται από παρατεταμένες και ισχυρές αναταραχές, φόβους, βαθιά νευρικά σοκ και επαναλαμβανόμενα επεισόδια νευρικής υπερέντασης. Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πρωτοπαθούς αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να είναι κατάφωρες παραβιάσεις του ημερήσιου κύκλου δραστηριότητας που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της επαγγελματικής δραστηριότητας (νυχτερινές βάρδιες, ακανόνιστες ώρες εργασίας), έκθεση σε θόρυβο και κραδασμούς.

Η ανάπτυξη υπέρτασης διευκολύνεται επίσης από την παραβίαση της ιοντικής ισορροπίας που προκαλείται από περίσσεια νατρίου. Με την κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού σε ποσότητα που ξεπερνά τα 5 g την ημέρα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης. Με επιβαρυμένη κληρονομικότητα, ο εθισμός στα αλμυρά φαγητά ισοδυναμεί σχεδόν με πρόταση.

Η προδιάθεση για υπέρταση καθορίζεται γενετικά. Τα συμπτώματα της υπέρτασης που εμφανίζονται στους πιο στενούς συγγενείς αίματος είναι ένα αρκετά σαφές μήνυμα για την ανάγκη να εξετάσετε προσεκτικά την υγεία σας.

Η υπέρταση και η περαιτέρω εξέλιξή της προκαλούνται επίσης από αθηροσκλήρωση, παχυσαρκία, δυσλειτουργία των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς αδένα και χρόνιες λοιμώξεις.

Συμβολή στις εκδηλώσεις παθολογίας ηλικίας και φύλου. Μεταξύ των ατόμων κάτω των 40 ετών, τα συμπτώματα της υπέρτασης είναι πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Μετά από 60 χρόνια, η υπέρταση διαγιγνώσκεται σε κάθε δεύτερο ασθενή. Η συχνότητα εμφάνισης των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα των ασθενών κυριαρχούν οι γυναίκες. Οι αλλαγές στην αναλογία μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φύλων σχετίζονται με αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών που αρρώστησαν σε μικρότερη ηλικία.

Επιπλέον, προκλητικοί παράγοντες είναι:

 • Παραβιάσεις της ποιότητας και της διατροφής.
 • Κακές συνήθειες και χρόνια δηλητηρίαση.
 • Κατάχρηση καφεΐνης;
 • Υποδυναμία και βαριά σωματική εργασία.
 • Κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου

Τα τυπικά σημάδια της υπέρτασης σε γυναίκες και άνδρες είναι τα ίδια και εμφανίζονται σε πρώιμο στάδιο. Η παρατεταμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • ζάλη;
 • Πονοκέφαλο;
 • οπτικές διαταραχές?
 • Μούδιασμα στα δάχτυλα;
 • διαταραχή ύπνου;
 • Επιδείνωση της απόδοσης;
 • Ευερέθιστο;
 • ρινορραγίες?
 • Θόρυβος στα αυτιά.
 • Περιφερικό οίδημα (κυρίως σε γυναίκες).
 • ιδρώνοντας;
 • Πόνος στην καρδιά.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης εμφανίζονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς, όχι όλα ταυτόχρονα, αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται. Οι κρίσεις πονοκεφάλου μπορεί να αναπτυχθούν στο τέλος της ημέρας, που συμπίπτουν χρονικά με τη φυσιολογική αιχμή της αρτηριακής πίεσης. Όχι ασυνήθιστο και πονοκέφαλος αμέσως μετά το ξύπνημα. Αυτό το σύμπτωμα συχνά μπερδεύεται με συνηθισμένη έλλειψη ύπνου, υπερβολική εργασία ή εκδήλωση άλλων ασθενειών που δεν σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από επίθεση υπέρτασης συνοδεύεται από αισθήσεις πίεσης ή βάρους στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μερικές φορές επιδεινούμενο με στροφή, κλίση του κεφαλιού, ξαφνικές κινήσεις, φτέρνισμα, βήχα και μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο του προσώπου, γενικά ή μερική. Η ένταση του πόνου σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, αλλά μερικές φορές υποδηλώνει την απότομη αύξηση του. Σε ορισμένους ασθενείς, ο πονοκέφαλος συνδυάζεται με ρινορραγίες, μετά την οποία η κατάσταση συνήθως βελτιώνεται. Η ρινορραγία μπορεί επίσης να είναι ανώδυνη, ειδικά στο πρώτο στάδιο της υπέρτασης.

Οι βασαντικοί πονοκέφαλοι προκαλούν ευερεθιστότητα. Ο ασθενής αντιδρά οδυνηρά σε έντονο φωτισμό, δυνατούς και αιχμηρούς ήχους.

Οι οπτικές διαταραχές περιγράφονται ως πέπλο μπροστά στα μάτια, «πετάει», διπλή όραση.

Ο πόνος στην καρδιά και ένα ασαφές αίσθημα άγχους ως σύμπτωμα της υπέρτασης είναι πιο χαρακτηριστικά για τα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Ο πόνος εντοπίζεται στο πάνω μέρος της καρδιάς ή στα αριστερά του στέρνου, δεν συνδέεται πάντα με συναισθηματικό ή σωματικό στρες. Σε αντίθεση με τις κρίσεις στηθάγχης, ο πόνος μπορεί να μην υποχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες και δεν ανακουφίζεται με τη λήψη αγγειοδιασταλτικών από την κατηγορία των οργανικών νιτρικών.

Η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστεί ως αντίδραση στη σωματική καταπόνηση, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται - και σε κατάσταση ηρεμίας.

Το περιφερικό οίδημα στην υπέρταση μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. Το πρήξιμο μπορεί να αναπτυχθεί μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, μειωμένη νεφρική λειτουργία, περίσσεια νατρίου στο σώμα.

Στην πορεία της υπέρτασης, υπάρχουν τρία στάδια, τα οποία διαφέρουν ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Με αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα 140-149 / 90-99 mm Hg. Τέχνη. η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως ήπια. Οι επιθέσεις συνοδεύονται από ζάλη, είναι πιθανή η ρινορραγία. Χαρακτηριστική είναι η επιδείνωση της ικανότητας εργασίας, ο λήθαργος, οι κρίσεις ναυτίας και ταχυκαρδίας.

Η υπέρταση μέτριας βαρύτητας διαγιγνώσκεται με δείκτες από 150-179 / 100-109 mm Hg. Τέχνη. Οι ασθενείς αισθάνονται εφίδρωση, ρίγη, πρήξιμο, μούδιασμα των δακτύλων· κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, είναι πιθανοί θαμποί πόνοι στην καρδιά. Οι σπασμοί των αγγείων του αμφιβληστροειδούς εκδηλώνονται ως μύγες που αναβοσβήνουν ή κεραυνοί μπροστά στα μάτια, πιθανώς προοδευτική επιδείνωση της όρασης, μέχρι τύφλωση με αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς.

Η σοβαρή υπέρταση οδηγεί σε δυσλειτουργία της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Υπερτασική κρίση

Με απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, είναι δυνατή μια υπερτασική κρίση. Οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας κρίσης είναι η αύξηση της διαστολικής (άνω) πίεσης.

Η κρίση ξεκινά ξαφνικά, ενώ είναι πιθανό:

 • Δύσπνοια;
 • Ναυτία, μερικές φορές έμετος.
 • Πέπλο μπροστά από τα μάτια και άλλες οπτικές διαταραχές.
 • Αιχμηρό κοκκίνισμα του προσώπου.
 • Ισχυρός πονοκέφαλος?
 • Συσταλτικοί πόνοι στην περιοχή της καρδιάς.
πόνος στο στήθος με υπέρταση

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του συμπλέγματος συμπτωμάτων, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι κρίσης:

 • Νευροβλαστική. Κυριαρχούν τα νευρολογικά συμπτώματα. Ο ασθενής είναι υπερβολικά ενθουσιασμένος, ανήσυχος ή φοβισμένος. Πιθανός τρόμος χεριών, εφίδρωση, πυρετός. Κατά κανόνα, αυξάνεται μόνο η συστολική πίεση, μια επίθεση υπέρτασης συνοδεύεται από ταχυκαρδία.
 • Υδροπικό. Και οι δύο δείκτες αύξησης της πίεσης, οι ασθενείς αναπτύσσουν γρήγορα πρήξιμο του προσώπου και των χεριών, λήθαργο, υπνηλία. Το άτομο είναι αποπροσανατολισμένο. Η οιδηματώδης μορφή της κρίσης αναπτύσσεται κυρίως στις γυναίκες, μετά από κατανάλωση αλμυρών ή μεγάλων ποσοτήτων υγρών.
 • Μια σπάνια σπασμωδική μορφή κρίσης είναι δυνατή σε ασθενείς με κακοήθη πορεία υπέρτασης. Με μια σπασμωδική κρίση, η πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Χαρακτηριστικά της πορείας της υπέρτασης στις γυναίκες

Σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, η υπέρταση αναπτύσσεται λιγότερο συχνά από ότι στους άνδρες. Ταυτόχρονα, οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία και την εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύονται από συμπτωματική υπέρταση. Εάν τα κύρια σημάδια της υπέρτασης εμφανίζονται στο φόντο των αλλαγών της εμμηνόπαυσης, η τελική διάγνωση είναι δυνατή μετά την πλήρη εξάλειψη της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών είναι ένας καθαρά γυναικείος παράγοντας κινδύνου.

Η δηλητηρίαση με αλκοόλ και νικοτίνη έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις γυναίκες παρά στους εκπροσώπους του ισχυρότερου φύλου. Ακόμη και ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει υπερτασική κρίση με διαγνωσμένη υπέρταση.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη συναισθηματικότητα των γυναικών. Λόγω αυτού του ψυχολογικού χαρακτηριστικού, το ωραίο φύλο είναι πιο πιθανό να υποφέρει από υπερτασικές κρίσεις.

Οι εκδηλώσεις των συμπτωμάτων της υπέρτασης στις γυναίκες είναι συνήθως πιο έντονες, οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στην υγεία και πηγαίνουν στο γιατρό, κατά μέσο όρο, πολύ νωρίτερα από τους άνδρες.

Χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της πορείας της υπέρτασης στους άνδρες

Δεδομένου ότι το ανδρικό σώμα δεν υφίσταται τόσο συχνές και βαθιές ορμονικές αλλαγές, επομένως, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι κάπως διαφορετικοί από τους γυναικείους.

Πρώτα απ 'όλα, αυτά είναι ισχυρά και χρόνια στρες που προκαλούν αύξηση του επιπέδου της αδρεναλίνης και ως εκ τούτου της αρτηριακής πίεσης. Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι χρόνιες δηλητηριάσεις ποικίλης προέλευσης, που κυμαίνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση στις βιομηχανικές περιοχές, τις επιβλαβείς συνθήκες εργασίας μέχρι τον εθισμό στο αλκοόλ ή τον καπνό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης.

Η κληρονομική προδιάθεση για υπέρταση επιδεινώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής της και στα δύο φύλα.

Τα σημάδια της υπέρτασης στους άνδρες είναι λιγότερο έντονα, τα πρώιμα συμπτώματα δεν λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη. Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό συμβαίνει συχνά σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Υπέρταση στα παιδιά

Δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της υπέρτασης είναι η επιδεινούμενη κληρονομικότητα, οι υπερτασικοί γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν την υπέρταση στα παιδιά.

Η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει παιδιά όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα τους εφήβους κατά την εφηβεία. Οι προκλητικοί παράγοντες, οι μηχανισμοί ανάπτυξης και τα συμπτώματα της υπέρτασης είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων. Η βάση για την εξέταση ενός παιδιού προκειμένου να επιβεβαιωθεί / αποκλειστεί η διάγνωση της «υπέρτασης» είναι η σταθερή αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90 mm Hg. Τέχνη.