Ταξινόμηση υπέρτασης

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: στις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν ξεπεράσει τις επιδημίες, η αρτηριακή υπέρταση συνεχίζει να κατέχει σταθερά ηγετική θέση μεταξύ των αιτιών θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως προς τον αριθμό των επιπλοκών και την κακή πρόγνωση, ανταγωνίζεται τον σακχαρώδη διαβήτη. Ταυτόχρονα, η ασθένεια γίνεται ολοένα και νεότερη. Πριν από μερικές δεκαετίες, ένας 35χρονος ασθενής με εγκεφαλικό θεωρούνταν ανοησία. Τον τελευταίο καιρό αυτή η υπόθεση δεν εκπλήσσει κανέναν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων του κόσμου πάσχει από αρτηριακή υπέρταση. Τα μισά άτομα άνω των 65 έχουν υπέρταση.

όργανο παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης

Τι είναι αυτή η ασθένεια;

Η υπέρταση αναφέρεται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παρουσία του προκαλεί επίμονα υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες της συστηματικής κυκλοφορίας.

Από μόνη της, η πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι μια απαραίτητη, φυσιολογική διαδικασία και είναι απαραίτητη για την κίνηση του αίματος μέσα από αυτά. Σε ένα όνειρο, η πίεση πέφτει λίγο και κατά τη διάρκεια του στρες ή της σωματικής άσκησης, ισχύει το αντίθετο.

Ο τυπικός ρυθμός πίεσης για τους νέους (μπορεί να διαφέρει ελαφρώς για διαφορετικά άτομα) είναι 120/75 mm Hg. Τέχνη. Για τους σαραντάχρονους - 130/80, για τους άνω των πενήντα - 135/84. Εάν η πίεση ανεβαίνει συχνά στο 140/90, οι γιατροί μιλούν για υπέρταση.

Η αρτηριακή πίεση χωρίζεται σε δύο τύπους:

 1. Συστολικός. Ο πρώτος, ο ανώτερος αριθμός, σημαίνει την ισχύ της αρτηριακής πίεσης τη στιγμή που η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα έξω από τις αρτηρίες.
 2. διαστολική. Ο δεύτερος, κάτω αριθμός δείχνει την αρτηριακή πίεση όταν χαλαρώνει ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο).

Η αρτηριακή υπέρταση (υπέρταση) ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» για έναν λόγο: μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθολογίες. Η καρδιά και ο εγκέφαλος επηρεάζονται ιδιαίτερα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις - μέχρι καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ταξινόμηση υπέρτασης

Οι κίνδυνοι της υπέρτασης είναι εντυπωσιακοί, γι' αυτό οι επιστήμονες τη μελετούν από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η ταξινόμηση έχει αλλάξει περισσότερες από μία φορές, αλλά έχουν διαμορφωθεί δύο κατευθύνσεις:

 1. Κατά τη δημιουργία ταξινομήσεων σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης της νόσου, οι γιατροί σκέφτηκαν τη σχέση της υπέρτασης με τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης. Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία - οι διαφωνίες συνεχίζονται ακόμη.
 2. Απομόνωση παραλλαγών της νόσου. Η προσέγγιση εμβαθύνει στα αίτια της υπέρτασης, στα στάδια και τους μηχανισμούς ανάπτυξής της.

Το άρθρο θα συζητήσει αρκετές από τις ταξινομήσεις που προτείνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εξωτερική εμφάνιση

Έτσι ταξινόμησε την ασθένεια ένας Γερμανός γιατρός. Κοιτάζοντας τον ασθενή, ο F. Volgard χώρισε την ασθένεια σε κόκκινο και χλωμό. Στην πρώτη περίπτωση, με αύξηση της πίεσης, η ερυθρότητα του προσώπου και του σώματος είναι αισθητή λόγω της επέκτασης των τριχοειδών αγγείων. Συχνά, ταυτόχρονα εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες. Στη δεύτερη περίπτωση, κάποιος που πάσχει από ασθένεια, με άλμα στην πίεση, παθαίνει αγγειόσπασμο, κρυώνει και χλωμιάζει.

Προέλευση

Οι γιατροί προσδιόρισαν συμβατικά τους βαθμούς της υπέρτασης: πρωτοπαθή (υπέρταση) και δευτεροπαθή (συμπτωματική) υπέρταση.

Συγκεκριμένοι λόγοι για την εμφάνιση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Έχει τρία πτυχία.

Η αρτηριακή υπέρταση 1ου βαθμού ονομάζεται «ήπια». Πίεση - 140-159 και 90-99 mm Hg. Τέχνη. Η αρτηριακή πίεση «πηδά», μετά αυξάνεται και μετά επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η υπέρταση πρώτου βαθμού έχει οριακή υποομάδα με δείκτες 140–149 και 90–94 mm Hg. Τέχνη. Η πιθανότητα κρίσεων (απότομα ξαφνικά άλματα) είναι μικρή, αν συμβούν, τότε σπάνια.

Όμως για υπέρταση 2ου βαθμού (μέτρια), ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Το τονόμετρο δείχνει 160–179 και 100–109 mm Hg. Τέχνη. Η υπέρταση δεύτερου βαθμού χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η πίεση είναι συνεχώς αυξημένη.

Η ασθένεια τρίτου βαθμού (σοβαρή) μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ειδικά εάν υπάρχουν συννοσηρότητες. Αυτό το επίπεδο χαρακτηρίζεται από δείκτες άνω των 180 και άνω των 110 mm Hg. Τέχνη.

Μερικές φορές ένα άτομο έχει προβλήματα μόνο με έναν τύπο πίεσης. Τότε η υπέρταση ονομάζεται μεμονωμένη και υπάρχουν δύο επιλογές για την υπέρταση:

 1. συστολικός. Η πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 και μικρότερη από 90 mm Hg. Τέχνη. ;
 2. υποομάδα: οριακή - 140–149 και κάτω από 90 mm Hg. Τέχνη. Σε αυτή την περίπτωση, η «ανώτερη» πίεση ερπυσθεί έως και 140 mm Hg. Τέχνη. και πάνω, ενώ το «κάτω» παραμένει κανονικό. Τότε μιλάμε για μεμονωμένη συστολική μορφή υπέρτασης.

Η δευτεροπαθής υπέρταση είναι λιγότερο συχνή και εμφανίζεται στο 20% περίπου των περιπτώσεων (σε νέους κάτω των 35 ετών - στο 25%). Αυτός ο τύπος πάθησης προκαλείται από ασθένεια ενός συγκεκριμένου οργάνου. Τις περισσότερες φορές, μια τέτοια συμπτωματική υπέρταση εμφανίζεται λόγω προβλημάτων με τα νεφρά. Η διαίρεση σε ενδοκρινικές, νευρογενείς, νεφρικές και αιμοδυναμικές μορφές προτάθηκε από τον καθηγητή. Οι γιατροί το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα.

Στάδια υπέρτασης

Στο πρόσφατο παρελθόν, η αρτηριακή υπέρταση χωριζόταν από τους ειδικούς σε τρία στάδια. Το στάδιο της υπέρτασης (πρώτο, δεύτερο και τρίτο) δείχνει την εξέλιξη της νόσου με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η διαίρεση αντανακλά τις παθολογίες που εμφανίζονται στο σώμα με τα χρόνια.

Το 1999, οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι θα ήταν πιο ακριβές να ταξινομηθεί η ασθένεια κατά βαθμούς. Υπάρχουν τρία από αυτά και το καθένα σημαίνει μια σειρά αλλαγών στις ψηφιακές τιμές της αρτηριακής πίεσης (συζητήθηκαν παραπάνω).

Σε ορισμένες ταξινομήσεις, μπορείτε να βρείτε τον τέταρτο βαθμό υπέρτασης. Τα κατώτερα όριά του: συστολικοί δείκτες - 210, διαστολικοί - περισσότεροι από 110. Όταν ένας ειδικός σημειώνει τον 4ο βαθμό της νόσου, εννοεί ψηφιακούς δείκτες πίεσης και όχι την κατάσταση του ασθενούς, αφού η υπέρταση είναι 3 κουταλιές της σούπας. θεωρείται επίσης δύσκολο.

Με τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα φορτία και κάτι δεν πάει καλά με τα όργανα. Όσα από αυτά προσβάλλονται νωρίτερα από άλλα ονομάζονται όργανα στόχοι από τους γιατρούς. Μαζί με την καρδιά και τον εγκέφαλο, αυτά περιλαμβάνουν τον αμφιβληστροειδή και τα νεφρά. Η ταξινόμηση της υπέρτασης σε στάδια βασίζεται ακριβώς στον αντίκτυπο σε αυτές τις αδυναμίες.

Στην αρχή, στο στάδιο 1 της ανάπτυξης της υπέρτασης, τα όργανα είναι ακόμα υγιή. Συχνά, οι ιδιοκτήτες της υπέρτασης δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο στην αρχή, επειδή η κατάσταση της υγείας είναι ανεκτή και δεν παρεμβαίνει ιδιαίτερα στη ζωή. Οι υπερτασικές κρίσεις είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Οι αρχάριοι υπερτασικοί ασθενείς αγνοούν μάταια τα προβλήματα υγείας, γιατί σε αυτό το στάδιο η ασθένεια είναι πιο εύκολο να τιθασευτεί. Μερικές φορές η θεραπεία για την υπέρταση βαθμού 1 βασίζεται περισσότερο στην αλλαγή του τρόπου ζωής σας παρά στη λήψη φαρμάκων. Είναι όμως απαραίτητο. Επομένως, όταν το τονόμετρο δείχνει περιοδικά υψηλά σημάδια, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης του «σιωπηλού δολοφόνου».

Η υπέρταση σταδίου 2 χαρακτηρίζεται από επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση. Η καρδιά είναι η πρώτη που εγκαταλείπει - η αριστερή κοιλία αρχίζει να αυξάνεται και να "πυκνώνει". Μερικοί, εκτός από ανωμαλίες στο έργο της καρδιάς, δέχονται και ελαττώματα στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Σε άτομο με υπέρταση 2 κ. σ. οι κρίσεις συμβαίνουν πολύ πιο συχνά. Αλλά η ασθένεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται. Εάν ο γιατρός κάνει τη διάγνωση του «Στάδιο 2 της Υπέρτασης», οι συστάσεις του θα πρέπει να ακολουθούνται ιδιαίτερα προσεκτικά. Γιατί η ασθένεια με περαιτέρω ανάπτυξη αρχίζει να απειλεί τη ζωή.

Όταν έρχεται η υπέρταση σταδίου 3, όλα τα όργανα-στόχοι γίνονται γνωστά σε ένα σωρό επιπλοκών. Άλματα πίεσης στην υπέρταση 3 κ. σ. μπορεί να συνοδεύεται από κρίσεις καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακού άσθματος. Συχνά αναπτύσσει αθηροσκλήρωση, στηθάγχη, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα «χαρίσματα». Συχνά, το τρίτο στάδιο της υπέρτασης σημειώνεται όταν ο ασθενής έχει ήδη αιμορραγίες στο βυθό, καρδιακή προσβολή, ανευρύσματα, εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις.

Σημάδια προβλημάτων πίεσης

Το να προσδιορίσετε έγκαιρα την υπέρταση και να κατανοήσετε πόσο καιρό ένα άτομο είναι άρρωστο με αυτήν είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Πολλοί υπερτασικοί ασθενείς μαθαίνουν για τη διάγνωση μετά από 3 ή περισσότερα χρόνια από την έναρξη της νόσου.

Αυξημένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης είναι η κληρονομικότητα, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, το συχνό στρες, η υψηλή χοληστερόλη, η καθιστική ζωή και η προχωρημένη ηλικία.

Το κουδούνι του συναγερμού χτυπάει αν δείτε:

 • επεισοδιακός πονοκέφαλος?
 • ο πόνος "αλώνει" στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή χτυπά στους κροτάφους.
 • συχνά αισθάνονται άρρωστοι και ζάλη?
 • η λάμψη τρεμοπαίζει στα μάτια ή μύγα "μαύρες μύγες".
 • Όλα ερεθίζουν ή καλύπτουν την απάθεια.
 • μυρμήγκιασμα ή μουδιασμένα δάχτυλα?
 • πρήξιμο των χεριών και των ποδιών ή/και του προσώπου.
 • Ξαφνικά υπάρχει ένας γρήγορος καρδιακός παλμός.

Εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, θα πρέπει τουλάχιστον να μετράτε συστηματικά την πίεση. Αλλά είναι καλύτερα, φυσικά, να πάτε στο νοσοκομείο.

Διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης

Όταν υπάρχει υποψία χρόνιας υπέρτασης, οι γιατροί χρησιμοποιούν τρεις μεθόδους διάγνωσης.

Το πρώτο και απλούστερο είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Το δεύτερο είναι μια πλήρης φυσική εξέταση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από ειδικό. Διενεργεί ψηλάφηση και ακρόαση (ανάλυση ήχων που συνοδεύουν την εργασία διαφόρων οργάνων), κρουστά (χτύπημα διαφόρων σημείων του σώματος και συμπεράσματα με ήχο), μια τυπική εξέταση.

Στην τρίτη περίπτωση, ο ηλεκτροκαρδιογράφος βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Λοιπόν, τι σας περιμένει όταν φτάσετε στο νοσοκομείο με υποψία υπέρτασης;

Αρχικά, ο γιατρός θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή - ένα τονόμετρο. Παρεμπιπτόντως, σε άτομα με διεγερτικό νευρικό σύστημα, οι αριθμοί πίεσης μπορούν να αυξηθούν ακόμη και με μικρές συναισθηματικές ανατροπές. Όταν επισκέπτονται έναν γιατρό, τέτοιοι ασθενείς εμφανίζουν το σύνδρομο «λευκής μπλούζας»: μόλις ο γιατρός αρχίσει να μετράει την πίεση, αυξάνεται. Αλλά ο λόγος για αυτές τις διακυμάνσεις βρίσκεται στο άγχος και όχι στη νόσο. Αν και μια τέτοια αντίδραση σε ένα κούνημα μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην κανονική λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. Σε τόσο εντυπωσιακούς ασθενείς, ο επαγγελματίας υγείας θα ελέγξει την πίεση περισσότερες από μία φορές και σε διάφορες συνθήκες.

 • Έλεγχος σώματος. Συλλέγονται πληροφορίες για το ύψος, το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος του ασθενούς. Ο ειδικός αναζητά στοιχεία συμπτωματικής υπέρτασης.
 • Ιατρικό ιστορικό. Χωρίς να ρωτήσω τον ασθενή - πουθενά. Χρειάζεται για να μάθετε ποιες ασθένειες έχει αντιμετωπίσει ένα άτομο στο παρελθόν και εάν υπάρχουν ασθένειες αυτή τη στιγμή. Αναλύονται οι παράγοντες κινδύνου και ο τρόπος ζωής (παρουσία / απουσία κακών συνηθειών, διατροφή, επίπεδο χοληστερόλης, προκύπτει εάν υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης), εάν οι γονείς ήταν υπερτασικοί.
 • Σωματική εξέταση. Αρχικά, ο γιατρός θα ακούσει την καρδιά με ένα φωνενδοσκόπιο. Το καθήκον είναι να εντοπίσετε τους θορύβους, τις αλλαγές στους τόνους ή την παρουσία εξωτερικών ήχων, εάν υπάρχουν. Μετά από αυτή τη μελέτη, μπορούν να αποκλειστούν καρδιακά ελαττώματα και να εξαχθούν προκαταρκτικά συμπεράσματα σχετικά με την κατάστασή του στο πλαίσιο της υπέρτασης.
 • Χημεία αίματος. Είναι απαραίτητο να μάθετε το επίπεδο του σακχάρου, της χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών και να κατανοήσετε πόσο επιρρεπές είναι ένα άτομο στην αθηροσκλήρωση.
 • ΗΚΓ. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαγνωστικής διαδικασίας. Βοηθά να δούμε αποτυχίες του καρδιακού ρυθμού. Έχοντας τα αποτελέσματα στο χέρι, μπορεί κανείς να κρίνει την παρουσία υπερτροφίας του τοιχώματος της αριστερής πλευράς της καρδιάς, τυπική της αρτηριακής υπέρτασης.
 • Υπερηχογράφημα καρδιάς. Με τη βοήθειά του, ο γιατρός μπορεί να δει μια εικόνα αλλαγών και καρδιακών ελαττωμάτων, να αξιολογήσει την εργασία και την κατάσταση των βαλβίδων.
 • ακτινογραφία. Οι γιατροί κάνουν αρτηριογραφία και αορτογραφία. Με τη βοήθειά τους, οι ειδικοί μελετούν τα αρτηριακά τοιχώματα και τον αυλό τους για να αποκλείσουν την παρουσία συγγενούς στένωσης της αορτής (συναρθρώσεις) και αθηρωματικών πλακών.
 • Dopplerography. Κατά τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης, ο γιατρός εξετάζει την κατάσταση των εγκεφαλικών και καρωτιδικών αρτηριών. Το υπερηχογράφημα είναι ακίνδυνο και δεν δίνει επιπλοκές, ενώ βοηθά στη γνώση της έντασης της ροής του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών.
 • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα. Μαζί με άλλα δεδομένα, ο γιατρός χρειάζεται τα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος για το επίπεδο των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα γίνει σαφές εάν ο θυρεοειδής αδένας παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου και ποια θεραπεία πρέπει να συνταγογραφηθεί.
 • Υπερηχογράφημα νεφρών. Αυτά τα όργανα και τα αγγεία τους είναι πολύ ευάλωτα στην υπέρταση. Η μελέτη βοηθά στην εκτίμηση της κατάστασής τους.
εξετάσεις αίματος και ούρων για υπέρταση

Μέθοδοι θεραπείας

Σήμερα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι θεραπείας της υπέρτασης. Κάποιοι ήρθαν σε εμάς από την αρχαιότητα, φαρμακοποιοί και επιστήμονες εργάστηκαν για τη δημιουργία άλλων για χρόνια και χρόνια.

Η πιο κοινή μέθοδος είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορους τύπους φαρμάκων για την ομαλοποίηση της χορευτικής πίεσης.

 1. Οι ανταγωνιστές ασβεστίου στοχεύουν στη μείωση του καρδιακού ρυθμού.
 2. Με τη βελτίωση της παραγωγής και της σπατάλης των ούρων, λειτουργούν τα διουρητικά, πιο συχνά τα θειαζιδικά διουρητικά.
 3. Αδρενεργικοί παράγοντες.
 4. Τα αγγειοδιασταλτικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι εξομαλύνουν την κατάσταση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται μια χειρουργική μέθοδος που ονομάζεται αφαίρεση. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Ένας καθετήρας με μια συσκευή που δημιουργεί ραδιοκύματα εισάγεται στη φλέβα του ασθενούς. Με τη βοήθειά τους, το νευρικό δίκτυο κοντά στη νεφρική αρτηρία καταστρέφεται. Για να μην εμφανίζονται ουλές μετά την παρέμβαση, το αποτέλεσμα γίνεται στο μήκος ολόκληρης της φλέβας. Γίνεται με τοπική αναισθησία.

Μια ποικιλία μεθόδων που προήλθαν από το παρελθόν αναφέρονται ως εναλλακτική ιατρική. Αυτό είναι ένα πάρκο με πόδια, λοσιόν με ξύδι και πολλά άλλα.

Μη παραδοσιακές θεραπείες με βάση τη βαλεριάνα, το μητρικό βούτυρο, τα παντζάρια, το λεμόνι, το μέλι, το χρένο είναι επίσης αποτελεσματικά στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης.

Υπάρχουν πολλά αφεψήματα βοτάνων για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης. Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Πάρτε 1 κ. σ. μεγάλο. μητρική βαλεριάνα, ρίζα βαλεριάνας και κύμινο. Μείγμα. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας από αυτή τη συλλογή με ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήστε το για μια ώρα. Πίνετε το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα για 1/3 φλιτζάνι. Το μάθημα έχει σχεδιαστεί για ένα μήνα.

Υπάρχει επίσης ένα τσάι μοναστηριού που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην υπέρταση και ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν από τη θεραπεία.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια επικίνδυνη ασθένεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η υγεία χρειάζεται παρακολούθηση σε οποιαδήποτε ηλικία, γιατί ο σύγχρονος ρυθμός ζωής συχνά συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Και όποιο κι αν είναι το στάδιο και ο βαθμός της υπέρτασης, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες.