Αυξημένη αρτηριακή πίεση

υψηλή πίεση του αίματος

Αυξημένη αρτηριακή πίεση παρατηρείται τόσο στην ιδιοπαθή υπέρταση όσο και σε συμπτωματικές μορφές υπέρτασης που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών, του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος. Σε υγιή άτομα, μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης εμφανίζεται σε στρεσογόνες καταστάσεις, με «σύνδρομο λευκής μπλούζας». Για τη διάγνωση των αιτιών, συνταγογραφούνται εργαστηριακές εξετάσεις - γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος, λιπιδικά και ορμονικά προφίλ και αξιολόγηση του GFR. Χρησιμοποιούνται ενόργανες μέθοδοι - ΗΚΓ, EchoCG, υπερηχογράφημα νεφρών και ενδοκρινών αδένων. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει τροποποίηση του τρόπου ζωής, αντιυπερτασικά φάρμακα και εξάλειψη των αιτιών του συμπτώματος.

Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Φυσιολογικοί παράγοντες

Μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης παρατηρείται όταν ενεργοποιείται το συμπαθοεπινεφριδικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει υπό άγχος και έντονο φόβο. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται μέτρια και δεν συνοδεύεται από σοβαρή επιδείνωση της υγείας. Μετά την εξάλειψη του τραυματικού παράγοντα, η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια του πυρετού, αλλάζουν και οι μετρήσεις του τονομέτρου, η αύξησή τους είναι ανάλογη με το επίπεδο της θερμοκρασίας του σώματος.

Ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο είναι το «σύνδρομο λευκού τριχώματος». Κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε μια ιατρική μονάδα (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης), το επίπεδό της υπερβαίνει τον κανόνα. Αυτό εξηγείται από τον ενθουσιασμό και τη νευρικότητα που βιώνει ο ασθενής όταν βλέπει ιατρούς. Ταυτόχρονα, η αυτοπαρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι δεν δείχνει αποκλίσεις από τον κανόνα. Πιστεύεται ότι η παρουσία ενός τέτοιου συνδρόμου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στο μέλλον.

Αρτηριακή υπέρταση

Η πρωτοπαθής αρτηριακή υπέρταση είναι η πιο κοινή παθολογική αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα προβλήματα με την αρτηριακή πίεση ξεκινούν κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών. Όταν μετράται με τονόμετρο, λαμβάνονται τιμές πάνω από 140/90 mm Hg. Τέχνη. Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή αναλογικά αυξημένης συστολικής και διαστολικής πίεσης. Η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης τίθεται εάν οι ενδεικνυόμενες τιμές ελήφθησαν από 3 ανεξάρτητες μετρήσεις.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η αύξηση της συστολικής πίεσης είναι μια τυπική εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης. Για την άρθρωση της αορτής, η παρουσία αυξημένης αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια είναι πιο συγκεκριμένη· κατά τη μέτρηση των τιμών στα πόδια, λαμβάνονται φυσιολογικές τιμές. Κατά την οπτική εξέταση, παρατηρείται αξιοσημείωτη καλή ανάπτυξη των μυών των χεριών και του κορμού με σχετικά κοντά και αδύναμα κάτω άκρα.

Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται στη νόσο Takayasu (μη ειδική αορτοαρτηρίτιδα). Παθογνωμονικό σημάδι είναι ότι καταγράφεται αυξημένη αρτηριακή πίεση στο χέρι και το πόδι του μισού σώματος, ενώ στην άλλη πλευρά το επίπεδο παραμένει φυσιολογικό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε νεαρούς ασθενείς, πιο συχνά μεταξύ 15 και 30 ετών. Υπέρταση παρατηρείται με στένωση της καρωτίδας και της σπονδυλικής αρτηρίας, ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας και πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό.

Νεφρικές παθήσεις

Η παρουσία συμπτώματος σε περίπτωση νεφρικής βλάβης σχετίζεται με αυξημένη απελευθέρωση αγγειοσυσταλτικών παραγόντων στο αίμα, κατακράτηση νερού και αλάτων στους ιστούς. Οι νεφρικές μορφές υπέρτασης χαρακτηρίζονται από την παρουσία απότομα αυξημένης διαστολικής πίεσης (έως 110 mm Hg και άνω) με σχετικά μικρή αύξηση της συστολικής πίεσης. Παρόμοια κλινική εικόνα εμφανίζεται συχνά σε νεαρούς και μεσήλικες ασθενείς. Αρκετές ομάδες ασθενειών συμβάλλουν στην εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης:

 • Παθήσεις του νεφρικού παρεγχύματος: χρόνια σπειραματονεφρίτιδα και πυελονεφρίτιδα, διαβητική σπειραματοσκλήρωση, αμυλοείδωση.
 • Βλάβη των νεφρικών αγγείων: αθηροσκληρωτική στένωση νεφρικής αρτηρίας, ινομυϊκή δυσπλασία.
 • Συγγενείς ανωμαλίες: πολυκυστική νόσος, υποπλασία, πεταλοειδής νεφρός.
μέτρηση πίεσης για ακριβή διάγνωση

Ενδοκρινικές διαταραχές

Περιοδικές έντονες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης εμφανίζονται σε γυναίκες με περίπλοκη εμμηνόπαυση. Το σύμπτωμα συνοδεύεται από έντονη ερυθρότητα του δέρματος και εφίδρωση. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, διαταραχές της αυτόνομης νεύρωσης του αγγειακού τόνου. Οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, επομένως η αύξησή της προκαλείται από τις ακόλουθες ενδοκρινικές παθήσεις:

 • Θυρεοτοξίκωση. Με την παθολογία του θυρεοειδούς, καταγράφεται μεμονωμένη συστολική υπέρταση και η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική ή ακόμη και μειωμένη. Παρατηρείται ταχυκαρδία, τρόμος των δακτύλων, ζεστό και ξηρό δέρμα. Το παθογνωμονικό σύμπτωμα είναι ο εξόφθαλμος.
 • Φαιοχρωμοκύτωμα. Ένας όγκος του μυελού των επινεφριδίων εκδηλώνεται με αύξηση της πίεσης σε εξαιρετικά υψηλούς αριθμούς - από 180/120 mm Hg. Τέχνη. Τα συμπτώματα συνήθως ανιχνεύονται σε ασθενείς ηλικίας 20-40 ετών. Το φαιοχρωμοκύτωμα σχετίζεται με ταχυκαρδία, ταχύπνοια και σοβαρό πονοκέφαλο.
 • Νόσος Itsenko-Cushing. Υπάρχει μια επίμονη αύξηση της πίεσης που είναι ανθεκτική στη φαρμακευτική θεραπεία. Η συστολική και η διαστολική πίεση αυξάνονται ομοιόμορφα. Ένας τυπικός συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης με παχυσαρκία στο άνω μισό του σώματος, μωβ ραγάδες και αυξημένη τριχοφυΐα.
 • Υπεραλδοστερονισμός. Χαρακτηρίζεται από σταθερή και σταθερή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία δεν ανακουφίζεται με τα συνήθη φάρμακα, πέρα από τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά. Εκτός από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανιχνεύονται μυϊκή αδυναμία, λειτουργική πάρεση και παραισθησία.

Προεκλαμψία σε έγκυες γυναίκες

Η προεκλαμψία, που εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, συνοδεύεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90. Μαζί με την υπέρταση, παρατηρούνται έντονο οίδημα, πονοκέφαλοι και ναυτία. Ελλείψει θεραπείας, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι οπτικές διαταραχές και ο έμετος προστίθενται στα συμπτώματα. Εάν αναπτυχθούν σπασμοί στο πλαίσιο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της νεφροπάθειας, η κατάσταση λέγεται ότι μεταβαίνει στο στάδιο της εκλαμψίας.

Επιπλοκές της φαρμακοθεραπείας

Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Η αρτηριακή σας πίεση αλλάζει συνήθως λίγο μετά την έναρξη της λήψης του φαρμάκου. Εξαίρεση αποτελούν φάρμακα με συμπαθομιμητική δράση, τα οποία προκαλούν απότομο άλμα της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά τη χρήση. Επιπλοκές με τη μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι δυνατές όταν λαμβάνετε τις ακόλουθες ομάδες φαρμάκων:

 • Ορμόνες: γλυκοκορτικοειδή, από του στόματος αντισυλληπτικά.
 • Φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα: αναστολείς ΜΑΟ, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (με μακροχρόνια χρήση).
 • Συμπαθομιμητικά: εφεδρίνη, τυραμίνη.

Σπάνιες αιτίες

 • Παθολογίες του κεντρικού νευρικού συστήματος: όγκοι και κύστεις εγκεφάλου, υπαραχνοειδής αιμορραγία, μηνιγγίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
 • Ασθένειες του συστήματος αίματος: ερυθραιμία, υπερπηκτικότητα.
 • Οξύ στρες: εγκαύματα, κρίση δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, στερητικό σύνδρομο στον αλκοολισμό.
 • Εξωγενείς δηλητηριάσεις: μόλυβδος, θάλλιο, κάδμιο.

Διαγνωστικά

Κατά την αρχική εξέταση, ο καρδιολόγος πραγματοποιεί φυσική εξέταση και μετρά την πίεση στα χέρια και τα πόδια. Για να ληφθούν τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, συνταγογραφείται 24ωρη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (ABPM). Η διαγνωστική αναζήτηση στοχεύει στην εύρεση των αιτιολογικών παραγόντων που προκάλεσαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το πρόγραμμα εξέτασης συνήθως περιλαμβάνει:

 • ΗΚΓ. Σύμφωνα με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αποκαλύπτονται σημεία υπερτροφίας του μυοκαρδίου και διαταραχές στις διαδικασίες επαναπόλωσης. Όταν η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται προς υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένες εξωσυστολίες και άλλες διαταραχές του ρυθμού και μπορεί να ανιχνευθούν εκδηλώσεις συγγενών ή επίκτητων καρδιακών δυσπλασιών.
 • Υπέρηχος. Χρησιμοποιώντας ηχοκαρδιογράφημα, αξιολογείται η καρδιακή λειτουργία. Συχνά απεικονίζεται η υπερτροφία του μυοκαρδίου της αριστερής κοιλίας. Για να αποκλειστεί η νεφρική υπέρταση, είναι απαραίτητο να γίνει υπερηχογράφημα νεφρών και Dopplerography των νεφρικών αρτηριών. Σύμφωνα με ενδείξεις, γίνεται υπερηχογράφημα των κύριων ενδοκρινών αδένων.
 • Τυποποιημένες δοκιμές. Μετράται μια γενική εξέταση αίματος και το επίπεδο γλυκόζης νηστείας. Σε μια βιοχημική μελέτη μελετώνται τα επίπεδα ουρίας και κρεατινίνης, το λιπιδικό φάσμα είναι τα επίπεδα χοληστερόλης, διαφορετικά κλάσματα λιποπρωτεϊνών. Σε μια γενική εξέταση ούρων, προσδιορίζεται η ποσότητα πρωτεΐνης και κυτταρικών στοιχείων.
 • Προηγμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν υπάρχουν τυπικά συμπτώματα ενδοκρινικής παθολογίας, εξετάζεται το επίπεδο μιας σειράς ορμονών: κορτικοστεροειδή, αλδοστερόνη, κατεχολαμίνες. Για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας, υπολογίζεται η κάθαρση κρεατινίνης. Για να αποκλειστεί το μεταβολικό σύνδρομο, συνιστάται δοκιμή ανοχής γλυκόζης.
 • Πρόσθετες οργανικές μελέτες. Για τον προσδιορισμό του καρδιοθωρακικού δείκτη, του σχήματος και του μεγέθους της καρδιάς, πραγματοποιείται ακτινογραφία του ΟΓΚ. Για να επιβεβαιωθούν οι αθηροσκληρωτικές αγγειακές βλάβες, πραγματοποιείται αγγειογραφία. Για μια πιο λεπτομερή μελέτη της δομής των νεφρών και των επινεφριδίων, συνταγογραφείται CT και MRI.

Θεραπεία

Βοήθεια πριν από τη διάγνωση

Η ομαλοποίηση των αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης ξεκινά με μη φαρμακευτικά μέτρα. Για να μειώσετε το φορτίο στην καρδιά, πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα επιτραπέζιου αλατιού και υγρών στη διατροφή σας. Σε περίπτωση διαταραχών του μεταβολισμού των λιπιδίων, αποκλείστε τα ζωικά λίπη. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια καθημερινή ρουτίνα: αφιερώστε αρκετό χρόνο για ύπνο, προσθέστε εφικτή σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αποκλείονται εντελώς.

σωστή διατροφή για την εξάλειψη των αιτιών της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Συντηρητική θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την αιτιολογία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για συμπτωματικές καταστάσεις που προκαλούνται από στρες, συνιστάται η συνταγογράφηση ηρεμιστικών. Τα θυρεοστατικά είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη της υπέρτασης στη θυρεοτοξίκωση. Οι περισσότερες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης απαιτούν τη χρήση κλασικών αντιυπερτασικών φαρμάκων, τα οποία στην καρδιολογία χωρίζονται σε 5 ομάδες:

 • Διουρητικά. Συνιστάται κυρίως για ηλικιωμένους ασθενείς με ταυτόχρονη καρδιακή ανεπάρκεια και οίδημα. Τα προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της υπερασβεστιαιμίας ή της ουρικής αρθρίτιδας.
 • αναστολείς ΜΕΑ. Ενδείκνυται για υψηλή αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, σακχαρώδη διαβήτη και νεφρική νόσο. Δεν συνταγογραφείται για έγκυες γυναίκες.
 • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Σύμφωνα με τον μηχανισμό δράσης, τα ARB είναι παρόμοια με την προηγούμενη ομάδα φαρμάκων, αλλά προκαλούν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή.
 • Ανταγωνιστές ασβεστίου. Έχουν αγγειοδιασταλτική δράση, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά όταν υπάρχει απότομη αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Ένα πρόσθετο αποτέλεσμα των φαρμάκων είναι ένα αντιαρρυθμικό αποτέλεσμα.
 • Βήτα αποκλειστές. Μπορεί να συνιστάται σε νεαρούς ασθενείς ως μονοθεραπεία. Επίσης λαμβάνεται για ταυτόχρονη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και ταχυαρρυθμίες.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την έκκριση όγκων του ενδοκρινικού συστήματος, οι οποίοι είναι θεραπευτικά ανθεκτικοί στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση του φαιοχρωμοκυτώματος, του αδενώματος των επινεφριδίων και η υποολική εκτομή του θυρεοειδούς αδένα. Για τα νεφρικά αίτια της υπέρτασης, γίνεται επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στις νεφρικές αρτηρίες, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις γίνεται νεφρεκτομή.

Οι καρδιοχειρουργοί και οι αγγειοχειρουργοί αντιμετωπίζουν ορισμένες καρδιαγγειακές αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με τη συρρίκνωση της αορτής, το ελάττωμα διορθώνεται, μετά το οποίο τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Οι ασθενείς με αορτική ανεπάρκεια απαιτούν αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας. Για πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό που προκαλεί υπέρταση, εμφυτεύεται μόνιμος βηματοδότης.