Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της υπέρτασης

Στην ύπουλη φύση της, η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να συγκριθεί με την ηπατίτιδα C. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν πολλές ζωές κάθε χρόνο. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συχνά δύσκολο να παρατηρηθεί αμέσως· η ασθένεια αναπτύσσεται σταδιακά και ανεπαίσθητα, αλλά οι συνέπειές της μπορεί να είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, τα αίτια της υπέρτασης - αυτά είναι ερωτήματα που απαιτούν ενδελεχή μελέτη. Χωρίς να δίνεται η δέουσα προσοχή στους λόγους, είναι δύσκολο να βρεθεί ο σωστός τρόπος επίλυσης του προβλήματος.


Φυσιολογικοί λόγοι

Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι η υπέρταση μπορεί να είναι πρωτοπαθής (ουσιώδης) και δευτεροπαθής. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των δύο υποτύπων· αυτό απαιτεί πλήρη διαγνωστική εξέταση.

Η πρωτοπαθής υπέρταση είναι μια αύξηση της πίεσης που σχετίζεται με μια παθολογική κατάσταση του αγγειακού συστήματος. Προκαλείται από ορισμένους παράγοντες ή συνδυασμό αυτών. Αλλά μπορούν μόνο να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αλλά δεν την προκαλούν άμεσα. Αυτό:

 • γήρανση του σώματος?
 • παρουσία της νόσου σε στενούς συγγενείς.
 • πληρότητα;
 • φυσική αδράνεια;
 • φτωχή διατροφή;
 • κατάχρηση προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών·
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
 • κακή οικολογία?
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα?
 • καιρός.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί καθώς το σώμα γερνά. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα αιμοφόρα αγγεία περιλαμβάνουν πάχυνση των τοιχωμάτων τους, απώλεια ελαστικότητας και στένωση του αυλού μεταξύ των τοιχωμάτων. Για τον ίδιο λόγο, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνουν λεπτά και εύθραυστα. Μέσα τους συσσωρεύονται άλατα ασβεστίου και λιπίδια, η μυϊκή στιβάδα ατροφεί και η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται.

Η κληρονομική προδιάθεση είναι μια κοινή αιτία επίμονης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πολλοί υπερτασικοί ασθενείς έχουν στενούς συγγενείς με παρόμοια προβλήματα. Αλλά η ασθένεια εμφανίζεται μόνο με συνδυασμό άλλων επιβλαβών παραγόντων. Εάν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσέχει τον εαυτό του και την υγεία του, δεν φοβάται την υπέρταση, ακόμη και με κακή κληρονομικότητα.

Τα υπέρβαρα άτομα έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση. Προκειμένου να τροφοδοτήσει με αίμα τους ιστούς του σώματος που έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, και ως απάντηση σε αυτό, τα αγγεία στενεύουν συνεχώς και η πίεση αυξάνεται. Επιπλέον, οι εναποθέσεις λίπους συμπιέζουν τα αγγειακά τοιχώματα, περιορίζοντας τη δίοδο για τη ροή του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται στενά με τον επόμενο αρνητικό παράγοντα για τα αιμοφόρα αγγεία - τη σωματική αδράνεια. Τα υπέρβαρα άτομα είναι ανενεργά και αντίστροφα, η έλλειψη μέτριας σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε παχυσαρκία.

Όταν ένα άτομο κινείται ελάχιστα, το αίμα κυκλοφορεί ανεπαρκώς και μένει στάσιμο σε μεμονωμένα όργανα, ενώ άλλα μέρη του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η άνιση κατανομή του αίματος στο σώμα οδηγεί σε παραμόρφωση των αιμοφόρων αγγείων, χάνουν την ικανότητα αυτορρύθμισης, ο τόνος των τοιχωμάτων εξασθενεί και η πίεση πάνω τους αρχίζει να αυξάνεται.

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της επίμονης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τι δεν πρέπει να τρώτε εάν έχετε υπέρταση (ή πρέπει να είστε σημαντικά περιορισμένοι):

 • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής, γλυκά, αρτοσκευάσματα, περιέχουν πολλή ζάχαρη και λίπος.
 • Λιπαρά κρέατα, λουκάνικα, κιμάς, λαρδί, λιπαρός ζωμός, εσωτερικά όργανα.
 • Προϊόντα από κόκκους κακάο (σοκολάτα, καραμέλες, κρέμες, πάστες).
 • Αλάτι και προϊόντα που το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. συγκρατεί υγρό στο αίμα, αυξάνοντας την ποσότητα του, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, διεγείρει το νευρικό σύστημα και αρχίζει να παράγεται αδρεναλίνη, η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Καπνιστά κρέατα, κονσέρβες, ζεστά μπαχαρικά, μπαχαρικά, η επίδρασή τους είναι παρόμοια με την επίδραση του αλατιού.

Ποτά που δεν συνιστώνται:

 • καφές;
 • κακάο;
 • που περιέχουν αλκοόλ (μπύρα, εμπλουτισμένα κρασιά).
 • Ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά.
 • δυνατό τσάι.

Αυτά τα ποτά διεγείρουν το νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και, ως εκ τούτου, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το αλκοόλ και η νικοτίνη επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Αυτοί οι παράγοντες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναστέλλοντας τις διαδικασίες αναστολής στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε συχνούς και αιχμηρούς σπασμούς των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (είτε στενεύουν είτε διαστέλλονται) και ο αριθμός των καρδιακών συσπάσεων αυξάνεται. Η πίεση αρχίζει να "πηδά", είναι πιθανές υπερτασικές κρίσεις.

Οι τοξίνες που περιέχονται στη νικοτίνη καταστρέφουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων (γίνονται λεπτά και εύθραυστα), δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εναπόθεση πλακών χοληστερόλης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων που έχουν παρενέργειες αυτού του είδους. Θα πρέπει να λαμβάνετε από του στόματος αντισυλληπτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα από την ομάδα των μη στεροειδών και των γλυκοκορτικοστεροειδών με προσοχή.

Κακή οικολογία σημαίνει μολυσμένος αέρας και νερό, φρούτα και λαχανικά που είναι κορεσμένα με επιβλαβείς ουσίες. Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα ακόμη και από τα παιδικά παιχνίδια. Αυτός ο παράγοντας είναι ένας άλλος λόγος για αυξημένη πίεση.

Το κάδμιο είναι ένα τοξικό μικροστοιχείο· όταν εισέρχεται στα ανθρώπινα όργανα από το περιβάλλον, αυτό και οι ενώσεις του αποτελούν απειλή για την υγεία. Θα πρέπει να υπάρχει σε μικρές δόσεις, αλλά η σημαντική υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση και θάνατο. Το στοιχείο συσσωρεύεται στο σώμα και προκαλεί την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Το Biphenyl είναι ένα συντηρητικό τροφίμων (E230) που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο· οι τοξίνες στη σύνθεσή του μπορεί να έχουν κακή επίδραση στα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και το νευρικό σύστημα, εξ ου και την ανάπτυξη υπέρτασης. Παράγεται από επεξεργασμένα προϊόντα πετρελαίου. Το διφαινύλιο δεν μπορεί να βρεθεί σε εγχώρια παραγόμενα τρόφιμα, γιατί η χρήση του απαγορεύεται.

Αλλά τα εισαγόμενα ξένα φρούτα και λαχανικά επεξεργάζονται με τέτοια συντηρητικά για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους κατά τη μακροχρόνια μεταφορά. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπεται η προσθήκη μειωμένης δόσης αυτής της ουσίας σε προϊόντα, επομένως πρέπει να προσέχετε τη σύνθεση που αναγράφεται στη συσκευασία του εισαγόμενου γιαουρτιού ή του γιαουρτιού.

Τα μυκητοκτόνα είναι ουσίες που εισέρχονται στο σώμα όταν τρώμε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών που υποβάλλονται σε επεξεργασία για τον έλεγχο των παρασίτων ή από δηλητηριασμένο νερό. Συσσωρεύονται στο σώμα, μυκητοκτόνα και άλλα παρόμοια φυτοφάρμακα το δηλητηριάζουν. Ένα από τα σημάδια μιας τέτοιας δηλητηρίασης μπορεί να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που προστίθενται σε παιδικά παιχνίδια από καουτσούκ, πιπίλες, καλλυντικά, υλικά συσκευασίας, πλαστικά παράθυρα κ. λπ. Τα εργοστάσια που παράγουν φθαλικές ενώσεις δηλητηριάζουν τη γύρω περιοχή με επιβλαβείς εκπομπές. Ο αέρας, το νερό και οι φυτικές τροφές που είναι μολυσμένες με φθαλικές ενώσεις εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν διάφορες ασθένειες, μια από τις οποίες είναι η υπέρταση.

Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των καρδιακών συσπάσεων, γεγονός που οδηγεί σε συνεχή τάση στα αγγειακά τοιχώματα (γίνονται πιο πυκνά και λιγότερο ελαστικά), προκαλώντας δυστροφικές αλλαγές στον καρδιακό μυ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους αθλητές που προπονούνται σκληρά πριν από τους αγώνες.

Η επίδραση του καιρού στην αύξηση των ενδείξεων στο τονόμετρο δεν είναι το λιγότερο σημαντικό μεταξύ άλλων παραγόντων. Η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς προκαλεί κρίσεις αυξημένης πίεσης και μπορεί να αυξάνεται απότομα, κατά διαστήματα, γεγονός που είναι γεμάτο με υπερτασικές κρίσεις. Η εμφάνιση ενός αντικυκλώνα (η άφιξή του προηγείται άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης) επηρεάζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία του αέρα με την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας του δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η θερμότητα συμβάλλει στην αφυδάτωση και την πάχυνση του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε υπερτασικές κρίσεις.

Το απότομο κρύο και η υψηλή υγρασία οδηγούν σε υποθερμία, και για να συγκρατήσει τη θερμότητα, το σώμα μειώνει τη μεταφορά θερμότητας συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε παρατεταμένο αγγειακό σπασμό. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί.

Ψυχολογικοί λόγοι

Τονόμετρο - μια συσκευή για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Αυτός ο τύπος εσωτερικών λόγων περιλαμβάνει:

 • νευρώσεις διαφόρων προελεύσεων.
 • συναισθηματική αστάθεια?
 • σοβαρό ψυχικό στρες?
 • στρεσογόνες καταστάσεις?
 • καταθλιπτικές καταστάσεις?
 • ψυχολογικό τραύμα?
 • συναισθηματικό σοκ (σοκ).

Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην υπέρταση. Τι προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου σε αυτή την περίπτωση; Η ένταση στο νευρικό σύστημα, που συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα, κρυφές εμπειρίες, και συνεχές άγχος, οδηγεί στην παραγωγή αδρεναλίνης. Αυτή η ορμόνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αν ένα άτομο βρίσκεται συνεχώς σε ψυχολογική σύγκρουση με τον εαυτό του ή τον κόσμο γύρω του, η υπέρταση γίνεται ο πιστός του σύντροφος.

Η συλλογική εικόνα ενός υπερτασικού ατόμου θα μπορούσε να περιέχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Τον απασχολούν υπερβολικά οι απόψεις των άλλων για τον εαυτό του.
 • Αυτό είναι συνήθως εργασιομανής.
 • Του αρέσει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
 • Χωρίς αυτοπεποίθηση.
 • Δεν εμπιστεύεται κανέναν.
 • Μυστικός, συγκρατημένος, κρατά τα πάντα για τον εαυτό του.
 • Ζει με αίσθημα ενοχής.
 • Χαρακτηρίζεται από θυμό, συγκίνηση, θυμό, ευερεθιστότητα.
 • Προσπαθεί συνεχώς να είναι μπροστά, λαχταρά την αυτοεπιβεβαίωση και είναι υπερβολικά απαιτητικός από τον εαυτό του.
 • Περιμένοντας διαρκώς μια απειλή, μια σύλληψη, πάντα σε εγρήγορση, σε τεταμένη προσμονή για προβλήματα.

Αυτό είναι μόνο ένα κατά προσέγγιση πορτρέτο ενός ατόμου που πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση· μπορεί να έχει μόνο μερικά από τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά. Το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή.

Άμεσες (άμεσες) αιτίες αυξημένης αρτηριακής πίεσης:

 1. Σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, απώλεια ελαστικότητας των τοιχωμάτων τους.
 2. Αυξημένο ιξώδες (πάχος) αίματος.
 3. Αραίωση, ευθραυστότητα των αιμοφόρων αγγείων.
 4. Στένωση του αυλού των αγγειακών τοιχωμάτων. Μπορεί να προκληθεί από την αντίδραση του οργανισμού σε οποιοδήποτε ερεθιστικό. Ή τα αγγεία μπορεί να στενέψουν σε ήρεμη κατάσταση λόγω της παρουσίας εναποθέσεων αλάτων ασβεστίου, πλακών χοληστερόλης και θρόμβων αίματος.
 5. Αύξηση όγκου αίματος.

Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να προκληθούν από έναν ή περισσότερους από τους παράγοντες που περιγράφονται παραπάνω.

Διαφορική διάγνωση

Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση σε μια κατάσταση παράλληλης ανάπτυξης άλλων παθολογιών; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας κρυφής ασθένειας των εσωτερικών οργάνων και συστημάτων, για παράδειγμα:

 • Συγγενείς ή επίκτητες παθολογίες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (καρδιοπάθεια, βλάβη της αορτής, καρδιακή ανεπάρκεια).
 • Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (χρόνια πυελονεφρίτιδα, όγκος νεφρού, συγγενή παθολογικά χαρακτηριστικά, νεφρική φυματίωση, νεφρική πολυκυστική νόσος).
 • Διαταραχές στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος (προβλήματα με τα επινεφρίδια, τον θυρεοειδή αδένα, την ακρομεγαλία).
 • Παθήσεις του νευρικού συστήματος.
 • Εγκεφαλική βλάβη (παρουσία εγκεφαλίτιδας, όγκος εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή ενδοκρανιακή πίεση, τραύμα).
 • Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (τραυματισμοί στην πλάτη, προβλήματα στην άνω σπονδυλική στήλη, αυχενική οστεοχόνδρωση).

Τα συμπτώματα της δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι ίδια με εκείνα της πρωτοπαθούς υπέρτασης. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Σε παθολογίες του εγκεφάλου, η υπέρταση εκδηλώνεται με ταχυκαρδία, εφίδρωση, σπασμούς και έντονους πονοκεφάλους. Εάν προσβληθούν τα νεφρά, τα συμπτώματα της υπέρτασης θα είναι: προβληματική ούρηση (πόνος, κάψιμο, συχνή παρόρμηση με ελάχιστη παραγωγή ούρων), πρήξιμο στα άκρα και το πρόσωπο. Οι ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με την υπέρταση μπορεί να προκαλέσουν ένα άτομο ιδιαίτερα υπέρβαρο: η πληρότητα εκτείνεται στο σώμα και το πρόσωπο, αλλά τα άκρα δεν αλλάζουν.

Οι νεφρικές παθήσεις προκαλούν την εμφάνιση δευτεροπαθούς υπέρτασης

Η δευτεροπαθής υπέρταση έχει κάποιες διαφορές από την ιδιοπαθή υπέρταση:

 • Ένα άτομο βιώνει συχνά κρίσεις πανικού (κρίσεις συμπαθο-αδρεναλίνης).
 • Συχνά μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία ή σε μεγάλη ηλικία (πριν από 20 ετών και αργότερα από 60).
 • Υπάρχει απότομη έναρξη και ταχεία εξέλιξη της νόσου.
 • Η αρτηριακή πίεση πέφτει άσχημα και τα συμβατικά φάρμακα για την υπέρταση συχνά δεν βοηθούν.
 • Τα επίπεδα πίεσης είναι σταθερά υψηλά και φτάνουν τις μέγιστες τιμές.

Για τη θεραπεία της δευτερογενούς υπέρτασης, θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσετε την υποκείμενη νόσο.

Υπέρταση σε εφήβους

Η εφηβεία είναι μια από τις δύσκολες περιόδους της ζωής. Το σώμα ξαναχτίζεται, τα όργανα και τα συστήματα αλλάζουν και εμφανίζεται μια διαταραχή σε ορμονικό επίπεδο. Το νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και διεγερτικό, αντιδρώντας απότομα σε τυχόν ερεθιστικούς παράγοντες. Πολλά αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να δοκιμάζουν αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρα. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, ακόμη και υπερτασική κρίση.

Επιπλέον, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθοι λόγοι για σταθερή υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους:

 • Ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.
 • Ευσαρκία.
 • Φυσική αδράνεια.
 • Κληρονομικός παράγοντας.
 • Δυσμενή κατάσταση στην οικογένεια ή στο σχολείο (ψυχολογικός παράγοντας).
 • Αυξημένο ψυχικό στρες.
 • Σωματική υπερένταση κατά τη διάρκεια μαθημάτων σε αθλητικά τμήματα.
 • Διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο (νυχτερινή άπνοια - βραχυπρόθεσμη διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο), που συνοδεύεται από ροχαλητό.

Τα συμπτώματα της εφηβικής υπέρτασης πρακτικά δεν διαφέρουν από τη συνηθισμένη υπέρταση. Αυτά είναι τα ακόλουθα σημάδια: πονοκέφαλοι, αδυναμία, ναυτία, ευερεθιστότητα, ζάλη. Επίσης αυτές είναι συχνές ρινορραγίες, υπερβολική ντροπαλότητα, ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένη κόπωση και έλλειψη συντονισμού. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται αντιληπτές από τους γονείς ως συγκεκριμένα φαινόμενα της εφηβείας, επομένως μόνο η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με τονόμετρο μπορεί σίγουρα να διαγνώσει την εφηβική υπέρταση.

Τυπικά, η αρτηριακή υπέρταση είναι προσωρινή και η ασθένεια τελειώνει μόνη της με το τέλος της εφηβείας, τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε.

Αλλά είναι ακόμα απαραίτητο να παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση στο μέλλον, έτσι ώστε, υπό την επίδραση ευνοϊκών παραγόντων, η εφηβική υπέρταση να μην καθιερωθεί σε χρόνια μορφή.

Τι καθορίζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης; Μπορεί να υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι όλες οι ασθένειες του σώματος ξεκινούν, πρώτα απ 'όλα, με τις ασθένειες του πνεύματος. Μια υγιής ψυχολογική στάση απέναντι στην αντίληψη της περιβάλλουσας πραγματικότητας, η ικανότητα να αντέχεις το στρες, η ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματά σου - όλα αυτά δεν είναι λιγότερο σημαντικά από τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι η καλύτερη πρόληψη έναντι όλων των ασθενειών.