Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Θεωρώνταςκύρια συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου λειτουργίας της αντλίας μας για άντληση αίματος (δηλαδή με κάθε συστολή της καρδιάς), η πίεσή της (πίεση) αλλάζει συνεχώς: όταν η καρδιά συστέλλεται (συστολή), η αρτηριακή πίεση είναι μέγιστη , και όταν χαλαρώνει (διαστολή), είναι ελάχιστη.

Οι αρτηρίες μας συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο ως «αγωγός» για την παροχή αίματος: τα ελαστικά τους τοιχώματα μειώνουν τον βαθμό διαφοράς μεταξύ συστολικής και διαστολικής πίεσης. Επιπλέον, λόγω της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αρτηριών, η ροή του αίματος δεν σταματά ακόμη και όταν χαλαρώνει ο καρδιακός μυς.

Περιγράφοντας την κακή υγεία όταν εμφανίζονται συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης με την κοινή φράση «η αρτηριακή πίεση πήδηξε" έχει εδραιωθεί στο λεξιλόγιο του 26% των συμπατριωτών μας, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας υπάρχουν 12 εκατομμύρια πολίτες που έχουν διαγνωστεί με αυτή την παθολογία. Και παγκοσμίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αιτία του 13% όλων των θανάτων είναι η αρτηριακή υπέρταση - η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στο κυκλοφορικό μας σύστημα κυκλοφορούν 5-6 λίτρα αίματος. Και ο πιο σημαντικός δείκτης της λειτουργίας του είναι η αρτηριακή πίεση, δηλαδή η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών.

Για τη συστολική πίεση, ο κανόνας θεωρείται ότι είναι 120 mmHg. Art. , και για διαστολική - 80 mm Hg. Τέχνη. Και η φυσιολογική παλμική πίεση (δηλαδή η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης) είναι 30-40 mm Hg. Τέχνη.

Χαρακτηριστικά της υψηλής αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την ηλικία

Για μεσήλικες, τα πρώτα σημάδια της υψηλής αρτηριακής πίεσης εκφράζονται σε επίμονους δείκτες κατά τη μέτρησή της - 120-140/80-90 mm Hg. Άρθ. , και πίεση άνω των 140/90 mm Hg. Άρθ. , στο οποίο αναφέρονται ήδη οι γιατροίσημάδια εμφανούς αρτηριακής υπέρτασης(ή υπέρταση).

Υπάρχουν τρίαβαθμό αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

 • Στον βαθμό Ι, η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 140-160 mmHg. Άρθ. , διαστολική – 90-100 mm Hg. Τέχνη.
 • Στο στάδιο II – 160-180/100-110 mm Hg. Τέχνη.
 • Η συστολική αρτηριακή πίεση στον βαθμό III αυξάνεται στα 180 mmHg. Τέχνη. και υψηλότερα, και οι αριθμοί της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ξεφεύγουν από την κλίμακα πέρα από τα 110 mm Hg. Τέχνη.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί,συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσηςΟι βαθμοί Ι μπορεί να μην έχουν σαφή κλινική εικόνα και να εκδηλώνονται με ακανόνιστη και βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό. Ωστόσο, με απολύτως ικανοποιητική υγεία, ένα άτομο μερικές φορές παραπονιέται για βάρος στο κεφάλι και πόνο στο ινιακό μέρος του κεφαλιού, εμβοές, ζάλη, κρίσεις ναυτίας και διαταραχές ύπνου.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσηςΤο στάδιο ΙΙ εκδηλώνεται με τη μορφή συχνών έντονων πονοκεφάλων με ναυτία, ζάλη και αίσθημα «εξάψεων» στο κεφάλι, κόπωση και αϋπνία. Και για το IIIβαθμό αύξησης της αρτηριακής πίεσηςΤα χαρακτηριστικά σημεία περιλαμβάνουν όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και θολή όραση, δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και πρήξιμο. Δηλαδή, διευκρινίζει ποιο σύστημα του σώματος έχει γίνει ο κύριος «στόχος» της παθολογικής διαδικασίας απορρύθμισης της αρτηριακής πίεσης - η καρδιά, ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Και τότε οι γιατροί διαγιγνώσκουν μία από τις μορφές αρτηριακής υπέρτασης. Αν ο ασθενής έχει ταχυκαρδία, πόνο στην περιοχή της καρδιάς και δύσπνοια, τότε είναι η καρδιά. Εάν το πρωί υπάρχουν έντονοι πονοκέφαλοι (στο πίσω μέρος του κεφαλιού), ζάλη και θολή όραση, τότε αυτός είναι ο εγκέφαλος. Και όταν ένα άτομο μεσυμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων, μαστίζονται από δίψα και διαταραχές του ουροποιητικού (δυσουρία), τότε τα νεφρά καταστρέφονται.

Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση μπορεί πραγματικά να «πηδήσει» — ξαφνικά και απότομα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης (που πρέπει οπωσδήποτε να καλέσει! ) διαγνώσει οπωσδήποτε υπερτασική κρίση εάν υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης: οξύς πονοκέφαλος (στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή διάχυτος), ναυτία, έμετος, θολή όραση. ή τρεμόπαιγμα «μυγών» μπροστά στα μάτια, όραση απογοήτευσης, γρήγορος παλμός, δύσπνοια και πόνος στο στήθος, απώλεια συνείδησης. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό (εγκεφαλική αιμορραγία) ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμπτώματα υψηλής καρδιακής πίεσης

Φυσιολογικά, η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης - παλμικής ή καρδιακής πίεσης - είναι 40 mmHg. Τέχνη. Τα συμπτώματα υψηλής καρδιακής πίεσης με τη μορφή δύσπνοιας, καρδιακής αρρυθμίας και πρήξιμο των κάτω άκρων, σύμφωνα με την κλινική πρακτική, υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος, κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Δεδομένου ότι ο δείκτης αρτηριακής πίεσης παλμού δίνει μια ιδέα για την κατάσταση της αιμοδυναμικής, η αύξησή του στα 60 mm Hg. Τέχνη. μπορεί να προκληθεί από στένωση ή ανεπάρκεια των αορτικών βαλβίδων, αθηροσκλήρωση (ακαμψία της αορτής), αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, ενδοκαρδίτιδα, αναιμία, υπερθυρεοειδισμό.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους

Υπολογίζεται ότι συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 65 ετών και άνω - μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες ασθένειες - υπάρχουν σε τουλάχιστον 55-60% των ασθενών.

Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω. Αλλά σε αυτή την ηλικία, πολύ συχνά αυξάνεται μόνο η συστολική αρτηριακή πίεση και η χαμηλότερη, δηλαδή η διαστολική, παραμένει εντός του φυσιολογικού εύρους (90 mm Hg) ή χαμηλότερη. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αύξηση της παλμικής πίεσης - η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Τα συμπτώματα της αυξημένης συστολικής πίεσης (ή της μεμονωμένης συστολικής υπέρτασης) σχετίζονται με αλλαγές στο αγγειακό σύστημα που σχετίζονται με την ηλικία, οι οποίες οδηγούν σε σκληροποίηση (απώλεια ελαστικότητας) της αορτής και των μεγάλων αρτηριών. Η κλινική εικόνα αυτού του τύπου αρτηριακής υπέρτασης χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, θόρυβο και παλμό στο κεφάλι, ζάλη (ειδικά κατά την αλλαγή θέσης σώματος), συχνή βραχυπρόθεσμη απώλεια συνείδησης (λιποθυμία), διαταραχές ύπνου, δύσπνοια, πίεση και πόνος συμπίεσης στην περιοχή της καρδιάς, διαλείπουσα χωλότητα (για αθηροσκλήρωση των αγγείων των ποδιών). Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας.

Πολύ λιγότερο συχνά, μόνο η διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία σχηματίζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, είναι αυξημένη. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα αυξημένης διαστολικής πίεσης - αδυναμία, πονοκεφάλους, ζάλη, γενική κακουχία - τότε αυτό υποδηλώνει προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η ροή του αίματος στην καρδιά διαταράσσεται, γεγονός που συνεπάγεται μη αναστρέψιμες αλλαγές στον καρδιακό μυ - την υπερέντασή του και τη μειωμένη συσταλτική λειτουργία. Επιπλέον, η μεμονωμένη αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα άτομο έχει νεφρική νόσο.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους

Η εξάρτηση της αρτηριακής πίεσης από την ηλικία είναι προφανής: κατά τη γέννηση, η συστολική αρτηριακή πίεση του βρέφους είναι 70-75 mm Hg. Άρθ. , με το χρόνο αυξάνεται στα 90 mm Hg. Τέχνη. Στην ηλικία των 9-10 ετών, η αρτηριακή πίεση σε σωματικά υγιή παιδιά φυσιολογικού ύψους αυξάνεται στα 100/65 mm Hg. Άρθ. , έως 12 χρόνια - έως 120/80 mm Hg. Τέχνη. Και σε εφήβους 14-16 ετών (χωρίς αποκλίσεις στη σωματική ανάπτυξη), η αρτηριακή πίεση 130/70 mm Hg θεωρείται φυσιολογική. Τέχνη.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ένα ενιαίο κριτήριο για την υψηλή αρτηριακή πίεση σε εφήβους από 13 ετών - ένα επίπεδο αρτηριακής πίεσης 140/90 mm Hg. Τέχνη.

Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους αρχίζουν να εμφανίζονται κυρίως κατά την εφηβεία (εφηβεία) - σε ηλικία 12-17 ετών. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στους εφήβους εκδηλώνεται με υπεριδρωσία (αυξημένη εφίδρωση) και πολυουρία (αυξημένη παραγωγή ούρων), κρίσεις ταχυκαρδίας, εμβοές, ζάλη, πονοκέφαλο και έξαψη του προσώπου, πιθανά προβλήματα με τον ύπνο, καθώς και παράπονα για πόνο στο στήθος. και επιγαστρικές περιοχές.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Τι συνηθίζεται να κάνουμε όταν εμφανίζονται εμφανή σημάδια της νόσου; Φυσικά, συμβουλευτείτε έναν γιατρό! Σε περίπτωση συμπτωμάτων υψηλής αρτηριακής πίεσης, η επίσκεψη στην κλινική είναι περισσότερο από δικαιολογημένη, καθώς εκτός από την ίδια την υπέρταση, η πίεση αυξάνεται με συγγενή στένωση της αορτής, με πολλές νεφρικές και ενδοκρινικές παθήσεις, με παθολογία των επινεφριδίων, όγκους του εγκεφάλου και επίσης υπό την επήρεια ορισμένων φαρμάκων. Παρεμπιπτόντως, ποια φάρμακα πρέπει να παίρνετε - αδρενεργικοί αποκλειστές, διουρητικά, αναστολείς ΜΕΑ, αργοί αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή αδρενεργικοί αναστολείς - μπορούν επίσης να καθοριστούν μόνο από γιατρό.

Είναι αλήθεια ότι είναι χρήσιμο για όλους να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν εμφανίζουν συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ειδικότερα, σε περίπτωση υπερτασικής κρίσης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • κάτω από τη γλώσσα - ένα δισκίο βαλιδόλης ή νιτρογλυκερίνης.
 • αποκαταστήστε την αναπνοή: πάρτε μια βαθιά αναπνοή - κρατήστε την αναπνοή σας - εκπνεύστε αργά (κάντε το ενώ είστε ξαπλωμένοι, επαναλάβετε πολλές φορές).
 • βάλτε μουστάρδα στις γάμπες.
 • Μουλιάστε τα πόδια ή τα χέρια σας σε ζεστό νερό (όχι υψηλότερο από +45°C) για 15 λεπτά.
 • πάρτε 30 σταγόνες αλκοολούχου βάμματος βαλεριάνας, μητρικής βαλεριάνας ή κράταιγου.
 • για πονοκεφάλους, εφαρμόστε λάδι μενθόλης στους κροτάφους, στο μέτωπο, πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα αναλγητικό για να ανακουφίσετε μια κρίση πονοκεφάλου.

Αλλά για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση φυσιολογική και να μην προκαλέσετε την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, κυρίως στεφανιαίας νόσου, πρέπει:

 • να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και έτσι να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 • περπατήστε, κάντε ποδήλατο, κολυμπήστε στην πισίνα ή απλώς κάντε ασκήσεις το πρωί.
 • μην τρώτε λιπαρά τρόφιμα και μειώνετε την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα.
 • πίνετε αρκετό νερό - τουλάχιστον 1, 5 λίτρο, αλλά ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (όχι περισσότερο από 350 ml μπύρας ή 120 ml κρασί ή 30 ml κάτι ισχυρότερο την ημέρα).
 • στηρίξτε τα λαχανικά και τα φρούτα, αναπληρώνοντας το σώμα σας με κάλιο.
 • Κόψε το κάπνισμα.
 • πάρτε χάπια για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θα μπορούσατε να πείτε: είναι τόσο απλό! Πραγματικά απλό. Αλλά τότε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι, έχοντας συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, δεν κάνουν τα πιο απλά πράγματα για την υγεία τους;